3/28/2011

Bokprat

Sandra utfordret meg til å svare på disse spørsmålene om bøker. Jeg utfordrer alle som liker å lese til å gjøre det samme.

Hvilken bok leser du akkurat nå?

Jeg klarer aldri holde meg til bare en bok, så nå holder jeg på med: Halvbroren av Lars Saabye Christensen og The lost symbol av Dan Brown.

Hvor liker du best å lese?

I senga før jeg skal legge meg, ute i sola på en varm sommerdag, eller på en deilig sydenstrand.

Hvilket bok skulle du ønske ble filmmatisert?

Akkurat nå gleder jeg meg til The Hunger Games, Ender's Game og The Hobbit for å avslutte rekken av filmatiserte favorittbøker. Eller.... toppen av kaka hadde vært om Utur Svints spennende opplevelser også ble filmatisert. Makan til ukjent perle av en bok!

Hva er favorittboken din?

Oi, hvordan velge? Det er så mange! Må liste opp noen, men klarer ikke rangere dem, da de er så fantastiske på hver sin måte.

Harry Potter må selvfølgelig med på lista. Jeg begynte å lese serien da jeg var 11 år gammel, like gammel som Harry i den første boka, og har siden «vokst opp» i takt med hovedpersonene. Jeg elsker virkelig denne serien!

Ellers er jeg akkurat ferdig med The Hunger Games serien. (På norsk: Dødslekene) Jeg sier bare.... It will twist your heart around a 100 times then rip it out! Jeg har ikke ord for å beskrive disse bøkene, derfor lar jeg de som sier det bedre si det i stedet. Caroline skriver fint om den her.

Andre favoritter er: Bienes hemmelige liv av Sue Monk Kid, Gutten i den stripete pyjamasen av John Boyne, Enders spill av Orson Scott Card, Brødrene Løvehjerte av Astrid Lindgren, Utur Svints spennende opplevelser av Stuart McDonald, Pride & Prejudice av Jane Austen, Om mus og menn av John Steinbeck, Frendeløs av Hector Malot.

Leser du rutinemessig bøker om igjen?

Selvfølgelig! Yndlingsbøkene mine kan jeg lese om og om igjen! Jeg lar den ligge en stund, for så å ta den frem igjen. Det er som å komme hjem etter en lang reise. Spesielt bøker fra barndommen. (Ja, jeg vet det. Jeg er håpløst nostalgisk.)

Har du lister av bøker du planlegger å lese?

Ja, jeg har en liste inne på bokelskere, men følger den ikke slavisk. Den fungerer mer som en huskeliste jeg har i bakhodet.

Hvordan velger du ut hvilke bøker du leser?

Man sier «Dont judge a book by its cover», men jeg må innrømme at det er ofte det jeg gjør. Jeg er ganske flink til å gå langs hyllemeter på hyllemeter med bøker å la blikket streife, før det havner på en tilfeldig bok som fanger oppmerksomheten min. Det kan være fargen, tittelen, en litt slitt innbinding, eller bare en følelse jeg får, men som regel er det en fulltreffer.

Men jeg må innrømme at det er blitt vanskeligere de siste årene. Man hører så mye om diverse bøker og så føler man at man må lese de for å henge med på hva andre leser og snakker om. Blandt annet leste jeg Drømmehjerte og Señor Peregrino av Cecilia Samartin bare fordi jeg hadde hørt folk snakke om de. De var fine nok de, men jeg kjedet meg. Ikke helt min type bøker altså. Mye bedre å stole på sin egen intuisjon.

Finnes det bøker du aldri ville nedverdiget deg å lese på grunn av omtale?

Tja.... Tror ikke jeg kommer til å lese bøkene til Karl Ove Knausgård.

Leser du alltid ferdig en bok hvis du ikke liker den?

Jeg klarer ikke bestemme meg for å slutte å lese en bok, for jeg føler jeg må gjøre meg ferdig med den. Men hvis jeg ikke liker den, eller kjeder meg, legger jeg den som regel bare fra meg og glemmer den bort rett og slett.

Hvor mye leser du hver dag?

Det kommer an på. Er det en bok som fenger kan jeg lese den ut på en dag, for da leser jeg på bussen, toget, skolen, mens jeg går, ved middagsbordet, i senga til langt på natt. Så alt fra 0 - noen hundre sider.

Tenker du noen gang på at du burde skjerpe hva eller hvordan du leser, på samme måte som du tenker at du burde spise sunnere eller trene mer?

Hehe! Nå og da får jeg en innskytelse på å lese et eller annet «smart», men hvis det ikke fenger så gir jeg fort opp.

7 comments:

Christina said...

Åh, nå fikk jeg lyst til å lese masse masse bøker. Som norskstudent går jeg med en konstant dårlig samvittighet for alle bøkene jeg burde ha lest for å bli en god norsklærer. Og for nesten hver bok jeg begynner på, blir jeg så fengsla at jeg ikke kan gjøre noe annet før boka er lest ut. Det er nettopp det som ofte blir et problem, så jeg kvier meg for å begynne på dem. :P

Carina said...

Slike spørsmål er så morsomme å svare på, har gjort noe lignende selv for lenge siden. Fikk kjempelyst til å lese masse nå ^^

Kjempefin blogg, jeg er ny følger :)

Carina said...

Slike spørsmål er så morsomme å svare på, har gjort noe lignende selv for lenge siden. Fikk kjempelyst til å lese masse nå ^^

Kjempefin blogg, jeg er ny følger :)

fabriken said...

tack för din kommentar! det är faktiskt flera som har sagt att mina bilder påminner om japanska, tecknade filmer. och jag kan nog faktiskt hålla med!

Ana said...

I love this illustrations and the quote is absolutely right haha.
Wish I could undestand what is written .
Thanks so much for your kind visit ♥

Dr. Jeff said...

Utur Svint, ja. Fremdeles like nysgjerrig på hva slags bok det er ...

Nina Ophus Olafsen said...

Melder meg herved som med-elsker av boka om Utur Svint og hans spennende opplevelser på Skrekkested skole :) Fikk den gjennom en bokklubb og har mistet den, så nå gjør jeg alt jeg kan får å få tak i den igjen på norsk evt engelsk (The Adventures of Endill Swift, Stuart McDonald). Skal prøve å kjøpe den engelske via Amazon evt Ebay. Det viser seg at den er digitalisert og ligger gratis tilgjengelig her:
http://www.nb.no/utlevering/contentview.jsf?urn=URN:NBN:no-nb_digibok_2008022100054